Wie zijn wij?

Welkom bij Young Ghanaian professionals

“Akwaaba”

Young Ghanaian Professionals, (YGP) is een vereniging voor jong hoog opgeleide Ghanezen binnen de Benelux. De vereniging heeft vestigingen in Engeland, de Verenigde Staten, de Benelux en Ghana. De vereniging vormt een netwerk van studenten en ondernemers van Ghanese afkomst tot organisaties die affiniteit hebben met Ghana. Het vormt het aanspreekpunt voor jonge Ghanese/Nederlandse professionals. De Benelux branche is gevestigd in Hoofddorp, Nederland.

De YGP biedt de mogelijkheid om alle ontwikkelingen tussen Ghana en Nederland bij te houden, kennis te verbreden en een sterk netwerk op te bouwen. De YGP organiseert netwerk evenementen en zij biedt haar leden toegang tot (inter)nationale beurzen en evenementen.

De YGP is in 2009 informeel begonnen uit de behoefte om hoog opgeleide Ghanezen van de diaspora bij elkaar te brengen. In februari 2012 is de vereniging officieel van start gegaan.

De voertaal binnen het netwerk is voornamelijk Nederlands.

Wat doen wij?

De YGP organiseert business networking events en onderhoudt (inter)nationale relaties tussen bedrijven, organisaties en professionals. Op die manier, hebben de YGP- leden de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen en om de, vaak noodzakelijke, contacten te leggen. De bijeenkomsten zijn niet alleen om zakelijke relaties op te bouwen, maar ook om sociale relaties op te bouwen met een ontspannend sfeer.

Als jong hoog opgeleid student, ondernemer of als organisatie dat affiniteit heeft met Ghana, is toevoeging bij YGP absoluut een toegevoegde waarde. Daarom mag u dus niet ontbreken op de ledenlijst

De Ghanese Diaspora

Er zijn twee ontwikkelingen in Ghana die de aanleiding zijn voor emigratie naar Westerse landen (de zogenaamde “Aburokyere). De eerste ontwikkeling was de oliecrisis van 1974-1983, waarin veel Ghanezen emigreerden naar Duitsland, Groot-Brittannië, VS en Canada. Toen de visumeisen van Groot-Brittannië strenger werden, weken veel Ghanezen uit naar Nederland.

De tweede ontwikkeling vond plaats in eind jaren tachtig tot begin jaren negentig, waarin veel Ghanezen naar Nederland emigreerden. Dit had te maken met hongersnood, strenge droogte en uitzetting van meer dan 1 miljoen Ghanezen uit Nigeria.

De migratie van veel Ghanezen naar Nederland liep op eind jaren tachtig begin jaren negentig.

De meeste Ghanezen in Nederland zijn arbeidsmigranten. Deze groep heeft een sterke band met het land van herkomst. Volgens CBS gegevens wonen er op 1 januari 2011 21.376 Ghanezen(exlusief illegalen) in Nederland. Meer dan de helft (+/- 53%) van de Nederlandse Ghanezen wonen in Amsterdam. Verder is het overgrote deel van de Ghanezen te vinden in Den Haag en Rotterdam. Kortom, Ghanezen zijn voornamelijk in de grote steden te vinden.

Generaties

Door de taal barrière werken veel Ghanezen onder hun niveau, waardoor ze de slecht betaalde banen hebben. Dit geld vooral voor de eerste generatie Ghanezen, de tweede generatie doet het veel beter.

Aanleiding voor YGP

De aanleiding voor YGP is dat jong hoogopgeleide Ghanezen zich vaak terug trekken uit de Ghanese gemeenschap. Deze 2e generatie Ghanezen weet hierdoor niet van elkaars bestaan. Aan de hand hiervan hebben we YGP opgericht als een netwerk voor de jong Ghanezen die het goed doen om elkaars kennis uit te wisselen en te kijken wat wij als Diaspora kunnen betekenen voor ons land van herkomst. Wij zijn tenslotte de Toekomst!

2 Comments

 1. Johng263
  %d/%m/%y @ %H:%M

  Very informative article post.Really looking forward to read more. Fantastic. ededcdgdfedb

 2. Original BOBOR
  %d/%m/%y @ %H:%M

  Hi I think this is GOOD one and no shacky okay.
  Anyhow I am original member periode

Leave a Reply